Autor Wiadomość
Shady
PostWysłany: Pią 17:47, 26 Maj 2006    Temat postu: Przepisy na Miod Pitny

Poniżej znajdziecie przepisy na miody pitne. Pamiętajcie aby do każdego dodać matkę drożdżową uprzednio zrobioną. Dodajemy ją wraz z odżywką dla drożdzy w momencie jak brzeczka się schłodzi do 25 stopni Celcjusza.


Czwórniak naturalny.
5 litrów miodu płynnego
15 litrów wody
70 g kwasku cytrynowego (dodajemy go razem z pożywką)
10 g pożywki

Dębniak.
5 litrów miodu
15 litrów wody
20 g chmielu
5 g cynamonu
10 g jagód jałowca
70 g kwasku cytrynowego
10 g pożywki
1 g kozła lekarskiego czyli waleriany

Trójniak polski.

8 litrów miodu
12 litrów wody
1 dkg czarnej porzeczki
20 g chmielu
60 g kwasku cytrynowego
8 g pożywki

Trójniak litewski.
8 litrów miodu
12 litrów wody
20 g jagód jałowca
10 g kwaiatów czarnego bzu
60 g kwasku cytrynowego
8 g pożywki

Dwójniak kapucyński.
Ten miód musi leżakować co najmniej 5 lat.
10 litrów miodu
10 litrów wody
20 g chmielu
2 g imbiru
3 g cynamonu
80 g kwasku cytrynowego
8 pożywki

Dwójniak korzenny.
Najlepszy po 6 latach.
10 litrów miodu
10 litrów wody
90 g kwasku cytrynowego
8 g pożywki
25 g chmielu
14-16 goździków
2 g cynamonu
3 g imbiru
2 g gałki muszkatołowej

Półtorak kasztelański.
Jeden z najbardziej znanych midów pitnych. Można go pić już po siedmiu latach, ale najlepszy jest po dziesięciu.
12 litrów miodu
6 litrów wody
25 g chmielu
kilka lasek wanilii
50 g świeżych liści selera
80 g kwasku cytrynowego
6 g pożywki

Miód Bernardyński.
3,3 litra miodu
6,7 litra wody
2-3 g cmielu
0,5 g korzenia fijołkowego
2-3 g konfitury z róży lub 2 krople olejku różanego rozpuszczonego w 5 ml spirytusu
40 g kwasku cytrynowego
4,5 fosforanu amonowego (pożywki dla drożdży)

Powered by phpBB © phpBB Group
Theme created by phpBBStyles.com