![]() |
| Przepisy na Wino (MMmmm) |
|
Shady
Administrator
![]()
|
Wino Agrestowe:
Jedno z najlepszych win owocowych, przypominające smakiem wina gronowe. Ponieważ wina agrestowe podatne są na wszelkie choroby a ich klarowanie jest bardzo trudne. Ponieważ sok z agrestu jest dość ciężki w uzyskaniu, należy owoce zmiażdżyć i zalać gorącą wodą w stosunku 0,33 litra na 1 kg miazgi. Miazgę zostawić należy na 2 - 3 dni i dopiero po upływie tego czasu przystąpić do wyciskania soku. Agrest - jego owoc Składniki: 5 litrów soku 5 litrów wody 3,5 kg cukru (w tym: 2,5 kg do fermentacji burzliwej + 1 kg po pierwszym zlaniu) matka drożdżowa pożywka Po zakończeniu fermentacji burzliwej, należy przelać wino do innego naczynia napełniając je po same brzegi i umieścić w temperaturze 14 do 16 stopni Celcjusza, aby wino mogło dofermentować. Z tych proporcji otrzymamy okołó 11 litrów wina. ------------------------- Wino z Winogron: Skład: 10 kg owoców 3,5 kg cukru 5 litrów wody 2 g odżywki drożdże tokaj lub madera Starannie myjemy owoce, wytłaczamy, a moszcz mieszamy z letnią przegotowaną wodą. Wytłoki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na trzy dni. Następnie odcedzamy, a moszcz dodajemy do reszty. Połowę cukru mieszamy z niewielką ilością moszczu i dodajemy wraz z matką drożdżową do nastawu. Balon zatykamy korkiem z waty. Po dwóch dniach dodajemy resztę cukru i zamykamy szyjkę balonu korkiem z rurką fermentacyjną. Po czterech tygodniach burzliwa fermentacja powinna ustać. Zlewamy wino znad osadu i poddajemy kolejnej fermentacji. Wino ściągamy jeszcze dwukrotnie w odstępach miesięcznych, a następnie rozlewamy do butelek i leżakujemy przez kilka miesięcy. ----------------------- WIno z Malin: Skład: 12 kg owoców 6 litrów wody 6 kg cukru drożdże portwajn Starannie myjemy owoce, usuwamy ogonki oraz szypułki i rozgniatamy. Pulpę zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną połową cukru, a następnie po ostudzeniu nastawu wlewamy matkę drożdżową i odstawiamy pod przykryciem na kilka dni. Po 2-3 dniach całość wyciskamy najlepiej w sokowirówce i fermentujemy dalej w balonie. Intensywna fermentacja będzie sygnałem do dodania reszty cukru (jako syropu). Następnie pozostawiamy nastaw w spokoju aż do końca trwania fermentacji burzliwej , kiedy to dokonujemy obciągu. Reszta procedury według ogólnie przyętych zasad. |
||||||||||||||
|
Post został pochwalony 0 razy |
|||||||||||||||
| Przepisy na Wino (MMmmm) |
|
||
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.


