Forum !! Zalesie Forum !! Strona Główna


!! Zalesie Forum !!
ZaLeSiE
Odpowiedz do tematu
Przepisy na Wino (MMmmm)
Shady
Administrator
Administrator


Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów-Zalesie

Wino Agrestowe:

Jedno z najlepszych win owocowych, przypominające smakiem wina gronowe. Ponieważ wina agrestowe podatne są na wszelkie choroby a ich klarowanie jest bardzo trudne. Ponieważ sok z agrestu jest dość ciężki w uzyskaniu, należy owoce zmiażdżyć i zalać gorącą wodą w stosunku 0,33 litra na 1 kg miazgi. Miazgę zostawić należy na 2 - 3 dni i dopiero po upływie tego czasu przystąpić do wyciskania soku. Agrest - jego owoc



Składniki:
5 litrów soku
5 litrów wody
3,5 kg cukru (w tym: 2,5 kg do fermentacji burzliwej + 1 kg po pierwszym zlaniu)
matka drożdżowa
pożywka

Po zakończeniu fermentacji burzliwej, należy przelać wino do innego naczynia napełniając je po same brzegi i umieścić w temperaturze 14 do 16 stopni Celcjusza, aby wino mogło dofermentować. Z tych proporcji otrzymamy okołó 11 litrów wina.

-------------------------

Wino z Winogron:

Skład:
10 kg owoców
3,5 kg cukru
5 litrów wody
2 g odżywki
drożdże tokaj lub madera

Starannie myjemy owoce, wytłaczamy, a moszcz mieszamy z letnią przegotowaną wodą. Wytłoki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na trzy dni. Następnie odcedzamy, a moszcz dodajemy do reszty. Połowę cukru mieszamy z niewielką ilością moszczu i dodajemy wraz z matką drożdżową do nastawu. Balon zatykamy korkiem z waty. Po dwóch dniach dodajemy resztę cukru i zamykamy szyjkę balonu korkiem z rurką fermentacyjną. Po czterech tygodniach burzliwa fermentacja powinna ustać. Zlewamy wino znad osadu i poddajemy kolejnej fermentacji. Wino ściągamy jeszcze dwukrotnie w odstępach miesięcznych, a następnie rozlewamy do butelek i leżakujemy przez kilka miesięcy.

-----------------------

WIno z Malin:

Skład:
12 kg owoców
6 litrów wody
6 kg cukru
drożdże portwajn

Starannie myjemy owoce, usuwamy ogonki oraz szypułki i rozgniatamy. Pulpę zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną połową cukru, a następnie po ostudzeniu nastawu wlewamy matkę drożdżową i odstawiamy pod przykryciem na kilka dni. Po 2-3 dniach całość wyciskamy najlepiej w sokowirówce i fermentujemy dalej w balonie. Intensywna fermentacja będzie sygnałem do dodania reszty cukru (jako syropu). Następnie pozostawiamy nastaw w spokoju aż do końca trwania fermentacji burzliwej , kiedy to dokonujemy obciągu. Reszta procedury według ogólnie przyętych zasad.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przepisy na Wino (MMmmm)
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu